Proteiner er det viktigste byggesteinene i kroppen og en uvurderlig hjelper nรฅr du skal opp i styrke ned i vekt eller bevare muskelmasse. Proteiner finner vi primรฆrt i kjรธtt fisk fugl egg og Marit produkter. Det er ogsรฅ mulig รฅ fรฅ protein i fra korn belgfrukter og lignende, men da er det viktig รฅ sette sammen en riktig slik at man fรฅr komplett protein.
Fabians tips:
Du finner jukse-listen min, over den beste proteinrike maten i bunn av artikkelen.
Scroll deg ned, dersom du bare vil vite hva som er den beste proteinrike maten med lite kalorier!
Proteiner er den fรธrste tingen de fleste begynner รฅ jobbe med, nรฅr de skal ta grep om kostholdet. Det er sรฆrlig tre ting som er viktig, nรฅr du skal avgjรธre kvaliteten pรฅ proteinet:
- Komplett protein
- Mengden protein pr 100g matvare.
- Protein ratioen, om du vil ned i vekt eller kvitte deg med ekstra fett.
Protein er ikke bare protein. Vรฆr smart: velg alltid protein av hรธy kvalitet!
Komplett protein
Proteiner er en av kroppens viktigste byggeklosser. Proteiner bestรฅr av flere aminosyrer. Kroppen kan lage flere av disse aminosyrene selv, men enkelte av dem er kroppen avhengig av รฅ fรฅ via maten. Vi kaller disse for essensielle aminosyrer.
Nรฅr proteinet i maten inneholder alle de essensielle aminosyrene, kaller vi det komplett protein. da kan kroppen lage alle de andre aminosyrene den trenger, til muskelstyrke og andre viktige prosesser i kroppen.
Dette er den stรธrste forskjellen pรฅ proteiner fra dyre og planterike; planteproteiner er svรฆrt sjeldent komplette og mรฅ kombineres for รฅ utgjรธre komplett protein.
Komplett protein finner vi i:
- Egg
- Kjรธtt som fisk, fugl, storfe, svin, fรฅr og geit.
- Meieriprodukter som ost, melk og yoghurt.
Av disse er kylling og sรฆrlig kalkun blant de beste kildene. Egg er ogsรฅ veldig bra, men det kan fort bli mye fett og kolesterol.
I Norge er vi heldige som har meieriprodukter med svรฆrt hรธy kvalitet, her fรฅr du ogsรฅ en del andre vitaminer og mineraler med pรฅ kjรธpet. Nรธkkelen er รฅ unngรฅ masse unรธdvendig fett.

Proteinrik mat – Mengde protein pr 100g vare.
Nรฅr du har funnet varer med komplett protein, er neste steg รฅ se hvor mye protein det er i varen. Du skal jo tross alt fรฅ riktig mengde! Protein skal alltid mรฅles i antall gram, pr 100 gram vare. Noen oppgir dette i prosent eller brรธk, dette er feil ettersom det kun er snakk om den spiselige delen av varen.
Hva er proteinrik mat?
Nรฅr vi snakker om proteinrik mat, mener vi ofte mat som har mer en 6g protein. – Helst mer en 10g, det er den virkelige proteinrike maten. Det sjekker du enkelt ved รฅ se pรฅ innholdet, som stรฅr pรฅ emballasjen. Hvor mange gram proteiner, er det pr. 100g vare?
- Under 5g er dรฅrlig.
- Rundt 6-10 og oppover er bra, det er relativt enkelt รฅ finne matvarer i dette segmentet.
- 19-22 er helt i toppsjiktet. Typisk indrefilet.
Eksempel: Dersom du skal ha 20g protein i mรฅltidet ditt, mรฅ du spise 100g indrefilet eller hele 400g av noe som har 5g. I tillegg kommer jo mengden av de andre tingene i mรฅltidet. Dette kommer vi tilbake til etterpรฅ.
Hva er den mest proteinrike maten?
Brystfillet av kylling eller kalkun er blant de absolutt beste matvarene som har mest protein. Dette er ogsรฅ sunne proteinkilder, som det er lett รฅ sette smak pรฅ med marinader eller krydder!
Et godt tips er รฅ steke opp litt mer en du trenger, og ha dette i kjรธleskapet. Dette kan du enten spise som lunch, eller skjรฆre opp og bruke som pรฅlegg. Da sparer du bรฅde tid, penger og du fรฅr pรฅlegg i toppklasse!
Hva er den minst proteinrike maten?
Nรฅr vi leter etter proteinrik mat, mรฅ vi se pรฅ hvor mange gram protein det er vi fรฅr i oss. En klassisk felle er รฅ se pรฅ andelen protein, mรฅlt som prosent. Det er slik vi fรฅr kremutsagn som at “agurk har hรธy andel protein”, men sรฅ glemmer man รฅ se pรฅ kvalitet\komplett protein og ikke minst hvor mange agurker man mรฅ spise. Vipps var ikke agurk en fremragende proteinkilde.
Protein ratioen – Proteinrik mat med lite kalorier
Det er her vi skiller bra fra best. Det er helt utrolig at ikke dette fรฅr mer oppmerksomhet!
Protein ratioen er: “hvor mange kalorier, mรฅ jeg betale for proteinet”?
Eksempel: La oss se pรฅ to ganske like proteinkilder, kjรธttdeig og karbonadedeig.
Vi tar utgangspunkt i at du har valgt en matvare med komplett protein.
Kjรธttdeigen inneholder 19g protein, karbonadedeigen gir 20g protein. Allikevel gir kjรธttdeigen hele 202 kcal, mens karbonadedeigen gir kun 125!
Nรฅr vi ser nรฆrmere, ser vi at karbonadedeigen inneholder kun 5g fett. Dette er ganske bra! Kjรธttdeigen derimot inneholder hele 14g fett! Det er nesten like mye som i pรธlser.

Pรฅ dette tidspunktet er det mange som svarer “men litt fett mรฅ man ha”. Dette er feil tankegang: For det fรธrste fรฅr de aller fleste i seg alt for mye fett. For det andre vil du at det lille fettet du trenger, bestรฅr av de gode fettsyrene. Altsรฅ ikke det fettet de fleste fรฅr mye av!
- For kjรธttdeig blir ratioen 19/202=0,09
- For karbonadedeigen blir ratioen 20/125=0,16
Vi vet at de fleste hรธykvalitetskildene til komplett protein, bestรฅr av hovedsakelig protein og fett. Derfor er det mer praktisk รฅ se pรฅ forholdet mellom protein og fett.
- Kjรธttdeig 19/14=1,3
- Karbonadedeig 20/5=4
Som vi ser er karbonadedeig et langt bedre alternativ!
Dette ser vi ogsรฅ nรฅ vi begynner รฅ se nรฆrmere pรฅ populรฆr “protein-mat” som Peanรธttsmรธr, diverse nรธtter og ost. Ost er omtrent 50/50 protein og fett, men inneholder mye bra nรฆring. Ogsรฅ smaker det godt!
Fabians liste over den beste proteinrike maten med lite kalorier
Her har jeg laget en liste, over den beste proteinrike maten med lite kalorier. Alle er komplett fullverdige proteiner. Meieriproduktene har litt lavere proteininnhold, men bidrar med รธkte vitaminer og mineraler.
- Kyllingfilet og kalkun*
- Gresk yoghurt 2% og mager skyr
- Mager cottage cheese
- Indre og ytrefilet
- karbonadedeig5%
- torsk sei tunfisk**
- Eggehvite
- egg***
*Kalkun har noe sunnere fettsyrer.
**Tunfisk har รธkt risiko for tungmetall forurensning.
*** Plommen inneholder en del fett og kolesterol. Greit og vite om du spiser mer en 1x egg.